2022-04-25 10:12:38• hírek • Bede Emőke

E-mailben figyelmeztetik ezentúl a sofőröket, hogy hamarosan lejár az útdíj-matricájuk

Képünk illusztráció. Fotó: radioimpuls.ro.
Képünk illusztráció. Fotó: radioimpuls.ro.

Annak érdekében, hogy az autósok ne felejtkezzenek el az útdíjmatrica (rovinieta) megújításáról, a szállításügyi minisztérium nemrégiben elfogadott egy rendeletet, mely által megteremtették a szükséges jogi keretet ahhoz, hogy a sofőrök e-mailes emlékeztetőt kaphassanak a matrica közelgő lejáratáról – írja az avocatnet.ro.

Az április 27-től érvénybe lépő intézkedés természetesen nem árasztja el minden sofőr drótpostafiókját levelekkel, hiszen csupán azok számára nyílik meg ez a lehetőség, akik legalább 30 napra érvényes matricát váltanak. Azzal kapcsolatban pedig, hogy szeretne-e e-mailes emlékeztetőt kapni, a sofőrt a matricavásárláskor fogják megkérdezni, illetve pozitív válasz esetén az e-mail címét is ekkor veszik nyilvántartásba.


„A forgalmazók kötelesek a jelen rendelet hatálybalépésétől számított legfeljebb 6 hónapon belül bevezetni a szükséges változtatásokat annak érdekében, hogy az úthasználati díj beszedésekor és a rovinieták kiadásakor a munkapontokon terminál, weboldal vagy mobiltelefonos applikáció révén biztosítani tudják a vásárlók számára az e-mailes emlékeztető lehetőségét” – áll a rendeletben.


A 2002/15-ös kormányhatározat értelmében minden, településen kívül közlekedő autósnak szüksége van érvényes útdíjmatricára, mely az úthasználatra feljogosító összeg befizetését igazolja. Az e-rovinieta.ro oldal szerint a személyautókra kiváltandó, legrövidebb érvényességű matrica 7 napra szól, melyért 14,84 lejt kell fizetni. A 30 napos úthasználatét 34,63 lejt számolnak fel, a 90 napig érvényes matricáért pedig 64,34 lejt. A leggazdaságosabb megoldás egy teljes évre kifizetni az úthasználati díjat, hisz így csupán 138,52 lejt kell fizetnie az autósoknak. Amennyiben valaki elmulasztja kiváltani az érvényes matricát, jelen pillanatban 250 és 4500 lej közötti bírsággal szankcionálható. A legkisebb pénzbírságot, azaz a 250-500 lej közötti összeget a személyautósokra szokták kiszabni, a 3000 és 4500 lej közötti bírságot pedig értelemszerűen a teherszállító járművekre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: